Home / Novosti / Dan žena: Znate li zašto proslavljamo 8. ožujak?

Dan žena: Znate li zašto proslavljamo 8. ožujak?

Sjećate li se pravog razloga zbog kojeg se ovaj praznik slavi ili je njegovo značenje izgubljeno u buketu karanfila?
U Srbiji se običaj za djecu u vrtićima i školama odvija 8. ožujka, a obično s učiteljima i nastavnicima koji pripremaju majčin dar, članovi Socijalističke partije Klara Cetkin i mnoge druge žene slavili su pojavu feminističkog pokreta krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Godine 1910. Cetkin je u Kopenhagenu predložio da se 8. ožujka obilježava kao Međunarodni dan žena. Godine 1911. obilježena je samo u nekoliko zemalja: Njemačka, Austrija, Švicarska i Danska, a Ujedinjeni narodi su ga prvi put obilježili tek 1975. godine.

Između ta dva razdoblja žene su prvi put u povijesti uspjele osvojiti svoja prava i mnoge pogodnosti, kao što su trudnoća, glasačka prava, radna ograničenja (noćni rad, smjenski rad) i jednakost s muškarcima.
Nažalost, čini se da je ovaj praznik izgubio svoje značenje, jer ga najčešće obilježava davanje cvijeća ženama i drugim darovima.

Loading..

Mnogi su zaboravili da su početci proslave ovog dana imali političku konotaciju, o čemu svjedoči razglednica prodana u bivšem SSSR-u. U njemu je pisalo: “Osmi ožujak je dan ustajanja radničkih žena protiv kuhinjskih ogrtača. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u kućanstvu. S vremenom su se motivi na razglednici promijenili, tako da se slike mimoze koriste za naredne godine.

Naša zemlja, ali i Hrvatska, Čile, Kamerun, Bugarska i BiH su specifični po tome što ovaj dan obilježavaju kao dan majki. U Srbiji se običaj za djecu u vrtićima i školama održava 8. ožujka, a obično s učiteljima i nastavnicima pripremaju poklon za majke.

Iako je 8. ožujak radni dan u tim zemljama, još uvijek se označava kao “prikladan” jer mnogi muškarci kada završe svoje praznične proslave kada se vrate kući imaju naviku davati ženama iz okoline darove koje su crveni karanfili davali proteklih godina, a danas najčešće ruž za usne.

Check Also

Ilustracija koja najbolje ilustrira istinu o uspješnim ženama

Peruanski karikaturist na fenomenalan način predstavio je složene izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *